Wat is het doel?

Ik betrap mezelf er vaak op dat als ik wandel, fiets, of autorijd erg veel nadenk. Vooral over het leven, wat is het doel? Wat is realiteit? Waarom zijn wij hier? Waarom ben ik wie ik ben? Ik ben van jongs af aan al erg nieuwsgierig geweest. Waarom zijn sommige mensen heel snel gestrest en andere niet? Wie ben ik? Het eerste wat mensen vaak aan je vragen als je op een verjaardagsfeestje bent is ‘wat doe je?’ en daarin impliceren te weten wie je BENT aan de hand van wat je doet. ‘Ik ben schilder’ kan het antwoord zijn, naar mijn mening is iedereen een MENS. Een mens die schildert maakt je niet automatisch een schilder. Ik adem, ben ik dan automatisch een ademer?


Ik kom de laatste tijd ook tot de conclusie dat ervaring niet zozeer met de jaren komt, maar wel door nieuwe ervaringen op te doen. Ik ken veel mensen die achter in de 40 zijn of zelfs in hun 60ste levensjaren zitten en die nog steeds bang zijn voor ongemakkelijke situaties, nieuwe dingen, zelf ontdekking en ga zo maar door. Onzekerheid is het gevaarlijkste dat de mensheid kent. Je wil niet weten hoe veel nare situaties zich voorgedaan hebben door onzekerheid. Waarom steekt iemand zijn ex vriendinnetje neer? Waarschijnlijk omdat diegene het niet aan kon dat ze nu wel ‘gelukkig’ was bij iemand anders, tadaaa! onzekerheid moord!


 

Wat zijn problemen waar mensen mee kampen de laatste tijd? Financiële problemen? Relatie problemen? Gezondheid-problemen? Het echte probleem ligt niet in het zogenoemde probleem, maar in het verlangen naar een andere situatie. Iemand die geen waarde hecht aan zijn financiële situatie kan er ook niet om wakker liggen als hij minder verdient dan de buurman. ‘We suffer because we desire’ Je kan in dit leven kiezen voor positiviteit of voor negativiteit. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat positiviteit van binnenuit komt oftewel ta esô ‘the inner things”.

Daarnee bedoel ik te zeggen dat als je geluk afhangt van een externe factor, er altijd kans is dat je geluk verandert in miserie. Als je als mensen kan leren hoe je bepaalde dingen kan loslaten, en andere dingen kan vasthouden dan ben je op de goede weg naar een gelukkig leven.