Natuurlijk hardlopen?

Er zijn veel mensen die hardlopen! Iedereen kent vast wel iemand die het doet, een broer, je nicht, een vriend of vriendin. Hardlopen is iets dat wat ons als mens de afgelopen honderdduizenden jaren geholpen heeft om te overleven. Wij zijn als enige organisme op aarde het best geschikt in duurloop, alles aan ons lichaam is ervoor gemaakt om uren aan een stuk te lopen.

In het boek “Born to Run”  van Christopher McDougall  neemt hij je mee op een fantastische reis door het verleden van de mens als duurloper. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat mensen geëvolueerd zijn in duurlopers, en excelleren in hardlopen. De meeste dieren zijn veruit sneller dan mensen, ze sprinten ons zo voorbij vanwege 4 benen, maar wanneer het aankomt op lang lopen dan wint de mens van ieder dier op aarde, omdat wij ons lichaam koelen door te zweten, in plaats van hijgen. Wij kunnen koel blijven op snelheden waar andere dieren oververhit raken.

Huarache Copper Canyon

Barefoot Runner

Maar waarom is het evolutionair gezien zo goed om lang te kunnen hardlopen? Daar zijn meerdere theorieën over bekend. 1 van deze theorieën is dat de primitieve mens vlees in haar dieet integreerde, de kans is groot dat mensen vogels in de gaten hielden die een prooi gezien hadden, om dan op die manier naar de plek te rennen waar de desbetreffende prooi lag, om zo de overblijfsels op te eten. Een andere theorie is dat mensen in de eerdere tijd deden aan persistence hunting, hierbij bleven ze een dier volgen totdat het dier oververhit was en te moe was, waarna ze hun kans schoon zagen om het dier te vermoorden met katapulten, stenen, en andere primitieve zelfgemaakte wapens. Er is ander bewijs waaruit blijkt dat onze voeten uitermate geschikt zijn voor hardlopen. In deze studie zien we dat in vergelijking met andere dieren die langere tenen hebben, wij veruit het beste capabel zijn om te rennen A study in The Journal of Experimental Biology. Ook het feit dat onze tenen recht staan en niet scheef, impliceert een verleden van vele ren kilometers.


 

Bekijk hier een leuk stukje film over Christopher McDougall van Born to Run! Al de pezen, spieren en gewrichten in de voet duiden erop dat onze voet de perfecte machine is om te hardlopen, en daar gaan de meeste mensen dus de mist in wanneer ze ‘hardloopschoenen’ gaan kopen. Hardloopschoenen zijn er pas 70 jaar. Hoelang is de voet er al? Zijn wij echt zo arrogant om te denken dat we de menselijke voet helpen in het loopproces door er een schoen met dikke zool, pronatie , steunzolen  en andere rare fratsen aan toe te voegen?


 

Zelf loop ik nu sinds mijn 17de levensjaar op minimalistische schoenen. Dit wil zeggen, schoenen met zo min mogelijk zool (vaak 3mm dik) Bovendien zijn dit ook schoenen die van de hak naar de bal van de voet geen hoogteverschil hebben. Een schoen die je weinig steun biedt, die maakt je voet enkel kuiten benen rug core sterker dan een schoen die alles vasthoudt. Voor meer info over minimalistisch rennen, kijk hier! >>> Wat is minimalistisch hardlopen?


 

Minimalistische hardloop schoen van Merrel

Merrel Trailglove

Zelf loop ik graag op de merrel trailglove! Ik loop altijd zonder sokken, dit vind ik zelf fijner. Bovendien is trainen op vibram five fingers sterk aan te raden! Hierdoor wordt alles sterker, en geloof me het is echt fun!